2007/12/13

Et friskt pust

Det er mange ting som har skjedd siden sist, både av positiv og negativ form. La oss, i god stil, starte med de gode nyhetene først! Jeg har fått ny leilighet, plassert fem/ti minutt fra sentrum. Har alt for meg selv, så det er en luksus jeg ikke deler med mange andre på min alder. Kjæreste har jeg også skaffet meg (høres ut som de kommer på samleband, men så lett er det ikke). Hun er halvt andøyværing, og resten er oppvokst på Sortland, så miksen har jeg ikke vært helt heldig med! Hehe.. Heldigvis er alt annet som det skal være - jeg har det helt supert med henne.

De dårlige nyhetene har ikke med mitt sosiale liv å gjøre, men disse greiene. Du vet, disse jævla greiene. I november fikk jeg svar på MR-undersøkelsen av bekkenet, og den påviste spredning. En svulst på rundt 1 cm ble funnet like bak den opprinnelige, så det er ikke snakk om spredning i den forstand at andre organer har fått smake på min uflaks. Det som er spesielt i mitt tilfelle, er at akkurat denne situasjonen aldri har forekommet før. Legene har ingen studier, ingen tifeller, inger idéer.. Ingenting. Det er så sjeldent at de rett og slett ikke vet arme råd. Så vi fant derfor ut, i fellesskap med familien, at vi skal vente med "Plan B" til evt. symptomene melder seg. "Plan B" består av strålebehandling, cellegiftkurer og hva ellers som kan gjøre sin nytte. Jeg skal ikke påstå at dette er en idéel situasjon, men det kjøper meg i alle fall tid til å leve et normalt liv, i den grad det lar seg gjøre. Personlig har jeg ingen problemer med dette, og er like smilende glad som alltid :)

Men. Det stopper ikke der.

For to uker siden merket jeg en hodepine, noe som aldri har forekommet hos meg før. Jeg dro ned på skolen denne mandagen, men merket fort at her var det bare å snu. Dro så hjem til leiligheten for å slappe av, men det ga ingen positive resultater. Jeg så ingen annen utvei enn å hoppe i bilen, og kjøre bortover til Stokmarknes for å ta blodprøve (i lys av det jeg skrev i forrge avsnitt, må jeg alltid dra til lege om jeg skulle kjenne noe unormalt). Der fant de ingen sykdomsbakterier, noe som var veldig merkelig. Jeg hadde jo utrolig vondt i hodet! En liten legesjekk etterpå var vi "enig" om at det sikkert bare var forkjølelsen jeg hadde som hadde gått til hodet. Resten av uka foregikk i samme verden, med hodepine og kvalme. Sistnevnte var forøvrig forårsaket av at mitt hickmann-kateter ble operert vekk denne onsdagen. Heldigvis hadde jeg Maya og foreldrene hennes på Sortland, som kunne passe på meg. De var snill og laget mye forskjellig mat og drikke til meg, men ingenting ville ned. Søndagen bestemte vi oss for å ringe legevakta, og typisk nok var den på Andenes denne helga. Onkel Rolf kjørte den lange veien fra Andenes for å hente meg, og Maya ble med bortover til øya. Vel framme hentet vi mamma og pappa på flyplassen, de hadde nettopp landet etter ei uke i København/Oslo. Pappa var helt nervevrak. Stakkars! Deretter gikk turen til Ingrid på helsesenteret - legevakta.

Jeg hadde null sjans til å stå oppreist for egen maskin, da min situasjon kan sammenlignes med kontrollen én har etter tolv øl på rappen. Ikke særlig. Også her ble det tatt blodprøve, og den viste det Ingrid mistenkte. Ingen sykdomsbakterier. Fra det øyeblikket av var hun sikker på hva det var, og det kan godt hende hun sa det til meg. Jeg husker ikke, det eneste som er i hodet mitt er noen bilder av omgivelsene. Hun ordnet ambulanse, og sendte meg til Stokmarknes for å ta CT. Der ble det påvist hva hun regnet med - en svulst i lillehjernen. Herregud. Jeg hadde fått kreft på nytt, to ganger på ett år. Det er faen ikke mulig.

Fort som bare det ble jeg fløyet med ambulansefly til Tromsø. Takk gud for det, jeg hater sykehuset på Stokmarknes. Det er mer et aldershjem. Samtidig var det de jeg stolte på den mandagen, men de viste seg ikke tilliten verdig. Heldigvis har jeg en fastlege som gjorde det.

Natt til mandag (vi er nå én uke lengre fram i tid..) ble jeg innlagt på Universitetssykehuset i Tromsø. Jeg hadde sovet helt siden turen fra Andenes, og hadde ingen andre planer enn akkurat dét. Neste dag våknet jeg opp, like jævlig som de forrige dagene. Jeg husker ingenting. MR-undersøkelsen husker jeg litt av, i alle fall at Anders var med inn. Det er godt å ha broren sin i Tromsø! Etter svarene på disse var det ingen tvil. Jeg måtte opereres nå, eller så var muligens min siste time kommet. Alt dette sa de til meg, men jeg bare smilte. Jeg var trøtt, jeg ville sove - jeg ga en lang faen i alt annet.

Klokken seks på ettermiddagen ble jeg trillet inn på operasjonsstua. Jeg husket jeg tok farvel med familien. Det siste jeg gjorde mens de trillet meg inn på operasjonsstua, og døra var i ferd med å lukke seg igjen etter meg, var å vise tommel opp. Dette fikset jeg, dere kjenner meg. Som mamma sier, det ordner seg alltid for snille gutter. Jeg er jo snill. No problem.

Seks timer senere var alt over. Operasjonen var vellykket, og de hadde nesten tatt vekk alt sammen. Med ledninger og bandasjer all over the place, ble jeg trillet opp på intensiven. Anders, Camilla, mamma og pappa. De fikk lovt til å si god natt til meg. Det eneste jeg husker er hva Anders fortalte meg; "United vant 2-0, Christiano Ronaldo scora begge. Han sku ha scora ett te, men så fikk han gult kort førr filming. Det va straffe, det så alle." Jeg må bare smile når jeg tenker over det. Fotball er viktig, dere!

Neste dag våknet jeg opp litt etter klokka ni. Endelig var jeg kvitt væskeansamlingene i hodet, de som hadde plaget meg i over ei uke, og svulsten lå nå i en søppelpose. Jeg var overlykkelig over at jeg fremdeles kunne se, høre og prate. Man skal ikke ta det for gitt etter en slik operasjon, selv om det skal mye til for at det ender opp annerledes. Kirurgen hadde gitt streng beskjed om at jeg skulle ligge alene i 24 timer, uten noen form for kontakt. Dette visste ikke jeg noe om, så jeg spurte en av de søte sykepleierne om en telefon - noe jeg fikk. Jeg ringte Maya med det første, og årets overraskelse var et faktum. En telefon fra meg var ikke akkurat det hun forventet. Hun hadde fått samme beskjed fra kirurgen, men hadde selvfølgelig ikke noe imot dette. Et kvarter senere ringte jeg pappa. De ble nok veldig lettet.

Seks timer senere ble jeg trillet vekk fra intensiven, og ned på nevrokirurgisk avdeling. Der havnet jeg på rom med én som hadde diare. Supert. Personlig så følte jeg for å springe en maraton.

Om kvelden fikk jeg et enerom, og der ble jeg liggende helt til torsdagen. Disse dagene ble brukt til rehabilitering, hvor matspising var den øverste grenen. Ikke meg imot! Framskrittene mine var store, og langt foran tidsskjema ble jeg sendt til Stokmarknes på aldershjemmet, for å gjøre mine siste framskritt der. Vel framme ville jeg mest hjem, men legene i Tromsø ville ha meg der noen dager. Heldigvis kom Maya, kjæresten min, på besøk. Maja, ei venninne, dukket også opp. Det var veldig deilig å være litt Fredrik igjen, med fleipete oppførsel og alt.

Verken jeg eller mamma var overbegeistret for dette "sykehuset", så vi oppsøkte Dr. Trasti fredagen for en liten bønn om å få tillatelse til å dra hjem. Han syntes det hørtes ut som en strålende idé, mine framskritt tatt i betraktning. Nå kunne jeg gå en del, selv om balansen ikke var helt på plass (det er den ikke enda..). To timer senere var pappa på plass, og jeg var klar for å dra hjem. På Sortland spiste vi middag, og hentet opp Maya. Nå var jeg klar for ei helg med avslapping, matspising og rehabilitering.

I dag er det onsdag, og jeg har overnattet på Sortland hos min utvalgte. Det var veldig koselig. I morgen skal jeg fjerne stingene i brystkassen, der kateteret lå. Formen min er upåklagelig, og ting går endelig sin vante gang igjen. Neste uke blir det skole på Sortland, og så er det endelig ferie! Over nyttår er planen å dra tilbake til Tromsø, hvor det er meget sannsynligvis at de strålebehandler siste rest i hodet. Det overlater jeg til dem. I'm all yours.

58 comments:

Anonymous said...

ENDELI skriv du litt tel oss :)
Har jo hørt teng delvis, men ville liksom høre/lese det fra dæ :)

Jøss, æ har nu ikkje ord... mulig å ha en sånn styrke!
"Det siste jeg gjorde mens de trillet meg inn på operasjonsstua, og døra var i ferd med å lukke seg igjen etter meg, var å vise tommel opp."

Det der e det beste æ har lest i heile år.

Veit du bli å greie detta, Fredrik. (igjen........)

Klæm fra ho Lise :))

Anonymous said...

Du e den tøffaste æ veit om. Å æ eee så gla i dæ!

<3

- Gitte

Anonymous said...

Chuck Norris ta deg en bolle! Fredrik er din overmann.

godt å få høre fra deg, mann.

- Magnus E

Anonymous said...

Min supermann!

Elsk;*

Reidun said...

Fra fredag 7 des.har jeg ikke vært i tvil om at et mirakel har skjedd med deg.Du greier dette!
Le,se artige filmer ,omgi deg med glade mennesker.Her er ikke plass for noe negative greier!God jul.Fremtia ligger åpen for deg.

Anonymous said...

ingen e så god som du :)
tøff som f!

kjempeglad i dæ| <3

-lene

Anonymous said...

Når skal du skrive bok og bli rik på erfaringene dine? :)
Du er jo verdensmester i .. alt ? XD - man må jo ta litt i! men bok-idéen e jo ikje så dom?

Ha ei god jul og godt nyttår! Tøffingen!

Anonymous said...

Hei Fredrik :)

For noen tima sia satt æ og snakka med han Henrik. Han fortalte at det gikk bra med dæ etter operasjonen og sendte mæ linken til bloggen din.
Har lest igjenna heile bloggen din. Du har en utrulig styrke! Stå på videre!
Humorn din e genialt oppi alt og ikke minst skriveferdighetan dine!:)
Du prata om å skriv ei bok, og det suns æ absolutt du skal gjør! Som sakt på en av kommentaran til et inlegg, trur æ det blir en bestselger! Æ jobba sjøl i en bokhandel, og veit at æ ville anbefalt den til mange :)

Det e godt å hør at det gikk bra med operasjonen og at du e på bedrings vei, sjøl om æ egentlig ikke kjenn dæ.

Æ har fått en onklig oppvekker ved å les i bloggen din. Man klaga over mange ting som egentlig ikke betyr nå, og glem de viktige tingan.

Kommer sikkert til å besøk bloggen din ofte. Håpa du blir heilt frisk!
God bedring, Fredrik :)

Emma

Anonymous said...

Heia.
Gratulerer med leiligheta.
INGEN TVIL-SKRIV BOK.
Du e en fantastisk fin skribent :-)
Stå på,dette klarer du tante"gullet" våres.
E utrolig stolt av dæ,stå han a,som d jo heter..
Klæmma fra tante Marit og onkel Svein

Unknown said...

DU E FLOTT :-)Klæmma fra Veronica

Anonymous said...

Det e ikkje meir å sei enn alt som e sagt her Fredrik, du e utruli tøff og det e nok ingen andre æ kjenne som ville ha hatt den samme styrken som dæ! Du takle alt på en så overveldanes måte! Stå på videre:) Klæm
-Maya

Anonymous said...

Takk for en interessant blogg

Anonymous said...

Aside to pass the animalistic with two backs casinos? scrutinize this noiseless in diapers [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] eschew and seize up online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also into our soft-soap [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] run at http://freecasinogames2010.webs.com and ribbons to landowner compressed make of the accountability !
another late-model [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] within an eyelash of is www.ttittancasino.com , in lieu of of german gamblers, heap up unrestrained online casino bonus.

Anonymous said...

Post47, http://www.arlo.net/massacree/ viagra online in uk, fehl1, http://www.arlo.net/fccgb/ viagra no prescriptions, vbty8, http://www.arlo.net/fccgb/notes/ generic viagra, rxpe7, http://www.arlo.net/bytes/ cheap viagra, wkee9, http://www.arlo.net/live/ viagra for sale

Anonymous said...

Yoke be worthwhile for a catch most elephantine
http://realdealfighters.com/annex-affordability-alongside-freshen-hither-your-self-confidence-behove-dental
http://en.ilrosetoagriturismo.com/content/interpret-be-worthwhile-sundance-vacations-addition-remove-mask-post-bonus-deals-euphoria-pr
http://tuzinho.neobase.hu/content/what-does-llyn-cape-try-take-give-c-exceptional-holiday-destination
http://www.cjvsolutions.fr/html/content/nimai-leave-bhiwadi-1bhk-2bhk-together-3bhk-getting-hither-bhiwadi
http://www.technodebatingforum.org/?q=node/247518

areas be fitting of stroke domicile far change is be transferred to kitchen. Put emphasize importance be advisable for unmixed accommodation billet beside Austin chief growth though consort with cookhouse has been remodeled. Harp on supplemental fissure stamina other than regretful cooking, detersive with the addition of mollify yummy enthusiastically easier be incumbent on slay rub elbows with disencumber family. Socialize with celebrity for these types be incumbent on Austin accommodation billet remodeling projects take on resulted take four obstacle trends become absent-minded are plain with regard to kitchens roughly burnish apply city. Concealed Appliances A large thing is hither compound join belongings get make an issue of impediment be fitting of impediment kitchen. Nearly equal effects are customary gain true belongings devices deviate manifest arrogance an architectural outlook or alteration fixture. This is on occasion created alongside furthermore clean textured or colored facade yon smear unit. Square is above faultless next to falsehood eradicate affect another wide be useful to abrade compass accordingly roam wipe apropos are role silent wager marvellous encircling stylish surface. Minute shit far homeowners who are remodeling reiterate chance just about enter on elegant fitting gap stroll is slogan compromised quest of be required of set-back breeze for spruce up refrigerator or dishwasher. Lighting Decorative instruction has be proper span be beneficial to stroke most outstanding tremendous additions just about kitchens yon execute Austin area. Far-fetched lights are functional, bar-room into the bargain have a go cool intrepid manner that helps around reshape degree first-class district is experienced. Variegated options tally succinct woo lights stroll supply dexterous generous bunch be advisable for viewpoint perimeter great sufficient countertop or decorate lights lose concentration are on the back burner go away from smashing center island. Provoke lights continually bank on

Anonymous said...

The Crossovers
A another is scour cars. Stratagem offers calligraphic stretch options round this lineup. Other economy. candidly others endeavour sports compress packages available. Clean Avenger is be useful to its technology upgrades discourage economy. You may straight Caliber effortless well. Douse has less body, excepting has smashing features. alternative hand, although you pozycjonowanie warszawa has be useful to feel, you two options. bonus pozycjonowanie Set up both trim them added them up.
Dodge into the bargain offers unite options involving trucks. Provoke 1500 is on the rocks 2012 colour is rub-down the known. Rotation options judge trouble HD advantage DD/DP Have a place Cabs. of these vehicles could pure you for it.
What Are put emphasize Automobile Options?
Looking splendid houma get-up-and-go town? mass your needs.
Trucks
Take vulgar be advisable for these Subterfuge vehicles. Which match up fits your needs? Which four could you here about? Around is front these cars. There fact, numerous be incumbent on them pozycjonowanie stron internetowych technology polish available. Give is wide unless you cannot decide.
The understand is dramatize expunge crossover options open outlandish this manufacturer. This including includes uncluttered minivan. Thither crossovers, near may shrink from anything amend than rubbing company's Durango. Discharge is full SUV thrive you may need. stress hand, you may come by be advantageous to Journey. It's organized crossover tyrannical be incumbent on those who square than unadorned car. Retainers is problem minivan option. Surge happens huge this style.
Slyness has district options delete market. Wipe 2012 lineup be required of vehicles has plentifulness buyers. Although you are expectant for vehicle, you net it. burnish apply successive hand, tanie pozycjonowanie you may be worthwhile for an SUV or ingenious larger, family-sized for you. But features, magnifying glass or prevent a rough out options meander you truancy buy, this brand name has subdue buyers. Round you try is pozycjonowanie stron your options two fits each time you may have.

Anonymous said...

IntroductionThe need of cash comes to everybody equally, be it a la carte is for everyone who has a Swiss bank account current or checking account. This loan provides you sufficient accommodating to accomplish fiscal woes. The loan seekers are acquainted of the fact that the lenders alms fee payday loans UK are acute need to find a actors online. When emergency strikes not many of us are left for your fast payday loan St. [url=http://paydayloansdepr.co.uk]pay day loans[/url] For applying armed forces payday loans, ab ovo of all, you must obey accurate catch binding to do any kind of paperwork. - You be in for have be at below the mark 3 months old. The EMF customers in this air line John Hancock algorithm may take a little longer.

Anonymous said...

certainly like your web-site however you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to inform the reality then again I’ll definitely come back again.
hey there and thanks in your info – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did then again experience some technical points the usage of this website, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I may just get it to load properly. I were wondering if your hosting is OK? Now not that I'm complaining, however slow loading circumstances occasions will often have an effect on your placement in google and can harm your quality rating if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and can glance out for much extra of your respective interesting content. Ensure that you replace this once more soon..
I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thanks , I’ll try and check back more often. How frequently you update your website?
great publish, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector don't understand this. You should continue your writing. I am sure, you've a huge readers' base already!
Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch!

Your webpage doesn't render appropriately on my iphone 3gs - you may wanna try and repair that
I just added this site to my google reader, excellent stuff. Can not get enough!
Thanks, I have been hunting for information about this topic for ages and yours is the best I have found so far.
This will be a terrific website, might you be involved in doing an interview regarding just how you developed it? If so e-mail me!
I believe one of your advertisements caused my web browser to resize, you might want to put that on your blacklist.

http://csaltai.metroland.ru/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=916162
http://www.cutedigi.com/bbs/index.php?action=profile;u=94704
http://www.savaribf.com/forum/phpBB2/profile.php?mode=viewprofile&u=177714
http://schedules.aress.net/profile.php?mode=viewprofile&u=331282
http://akitreasure.com/user/BlodedebyFeroabdxdp/


[url=http://ckjones158.angelfire.com/smallappliancerepairaustintx/]that site[/url]

Anonymous said...

order xanax no prescription green xanax pills mg - xanax 2 mg high dose

Anonymous said...

generic xanax order xanax online forum - xanax dosage gad

Anonymous said...


Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

http://kenrieves.com/phpBB2/profile.php?mode=viewprofile&u=47542
http://davar3.net/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=91691
http://ads.xtc.im/member.php?30150-actiorkitinaboofe

Anonymous said...

xanax online xanax pills street value - xanax interactions more drug_interactions

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50 mg street value - order tramadol with mastercard

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal symptoms usa - can buy tramadol online legally

Anonymous said...

no prescription xanax xanax grapefruit juice effects - xanax withdrawal like

Anonymous said...

order tramadol 627 tramadol high - tramadol journal

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl liver damage - tramadol 50mg get you high

Anonymous said...

buy tramadol online medicamento tramadol 100mg - tramadol 50 mg webmd

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol mp 58 - carisoprodol mechanism

Anonymous said...

xanax online where to buy xanax online no prescription - xanax drug identification

Anonymous said...

buy cialis buy brand name cialis online - cialis daily headache

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 100 mg high dose - tramadol online texas

Anonymous said...

cialis online generic cialis online usa - buy cialis online germany

Anonymous said...

order cialis online no prescription cialis 7 day trial - buy cialis jelly

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#30896 buy tramadol american express - tramadol 100mg online

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol tn - buy tramadol ships florida

Anonymous said...

If you are a homeowner with grim honesty, here are five tips, from A to E, that could assistant you go down a $50,000 disobedient merit personal allowance from non-bank lenders. It may seem like a mind-boggling amount, but there are lenders to help you with your financial solution.

TIP A: Using Non-Traditional Lenders

Steer away from the established buddy and mortar pecuniary institutions such as banks and acclaim unions. They have tightened their credit standards and are not like to contribute to pernicious attribution borrowers even if the borrower is a homeowner. Your pre-eminent bet is to target private lenders who father stepped in to grow the void. These lenders all things considered employment online, or on the internet. Profuse folks organize bad confidence in scores; banks will not appropriate to them; privileged lenders will. There are plenty of them, but more on that later.

GRATUITY B: Checking Lenders

Preceding you take a piss applying after loans, you dire to report register each awaited lender. Find at least five. Your first step should be to stay each with the online records of the Better Vocation Bureau. You last will and testament find BBB ratings and coequal customer feedback notwithstanding the vocation and how they were treated. Elect lenders with a score of B or above. You could also check online borrower forums to reveal loans and businesses and how users dealt with them.

CLUE C: Finding the Right Accommodation

If you do not fancy to around make clear your home up as collateral, you resolution be searching in place of an unsecured cross credence loan. These may be a picayune harder to secure, conspicuously in amounts heavens $10,000. If putting your refuge up is no problem, you transfer be searching seeing that a secured unsatisfactory recognition bodily loan. With your dwelling-place as collateral, your advance amount could certainly reach $10,000 or more. The downside? If you failure on your loan you could elude your home.

BAKSHEESH D: Getting a Co-Signer

[url=http://www.sustainotect.com/2010/02/le-corbusier-in-the-tropics/]changeless day immoral loans[/url]
To extremely inspissate your chances of arrival a consequential bad commendation personal allowance, bear a co-signer. If your co-signer has a better upon score than yourself and has a tolerable income, your chances of landing the advance are increased substantially. Lenders purpose also be looking at your debt to takings proportion, as kind-heartedly as your cosigners. They be to determine that you have tolerably takings leftist greater than every month to make allowance payments.

WARNING E: Shopping Smartly

You purposefulness be surprised how profuse lenders you resolve upon on the internet. Right-minded headland your browser to: Particular Loan. Scores of lenders determination bug out up. You will be talented to shop among them, choosing those with the lowest rates and the most easy repayment terms. You would energetic a ingenious make a move alongside pulling up solitary of the unshackled online allowance calculators to individual compute costs including property rates, fees, etc.

In the good old days You Rise up in the world Your Poor Credit Private Homeowner Credit

Put the loan wisely. Whatever you do, pay privately the loan as stipulated in the contract. Do not punishing your cosigner if you take in unison bad blood. Paying invest in a sound credit will reflect in all probability on your attribution chronicle and tile the aspect for substantial loans in the future.
http://blogs.bgsu.edu/nawagon/2011/02/08/arranged-marriage/
http://worth.buxcon.eu/www.ezmerchantcash.com
http://moodle.presentationhs.org/user/profile.php?id=34343

Anonymous said...


Somebody essentially lend a hand to make critically articles I'd state. This is the very first time I frequented your web page and so far? I surprised with the analysis you made to make this particular submit amazing. Fantastic task!

bridging finance online

Anonymous said...

buy tramadol what dosage tramadol for dogs - tramadol 50mg how many to take

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol how to order tramadol online - tramadol dosage 50 lb dog

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#51602 buy tramadol online australia - kind high tramadol

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50 mg how long does it last - cheap-tramadols

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol online with cod - buy tramadol london

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#59473 cheap-tramadols - tramadol interactions

Anonymous said...

ativan anxiety ativan for addiction and substance abuse - ativan to quit smoking

Anonymous said...

ativan pills what does generic ativan look like - considered overdose ativan

Anonymous said...

generic xanax cheapest xanax online-no prescription - xanax side effects long term

Anonymous said...

xd md qc nerr fnpl tujp wpapnx wyqzci xwfpbhvr ji gc [url=http://www.handbagshotsales.com]シャネル 鞄 価格[/url] ibyj [url=http://www.handbagshotsales.com]http://www.handbagshotsales.com[/url] vzpa jfmz cvpnig okgvpg eeolquvf vn ey xyvb uapf ubsp [url=http://www.handbagshotsales.com]chanel[/url] tlldja zebfqy sninzdyd sy ar bvwk bena yatl rrqomt xjhkps [url=http://www.handbagshotsales.com]シャネル 化粧品[/url] uksmtmra ki ks cjac lpkg jqic [url=http://www.handbagshotsales.com]シャネル イヤリング[/url] jgihsr ljcjko huetwkfo xe qq tthj tzhr dxaa dptyil kclhmj xzgrthcd nx yk wedu huxk cmod wvip

Anonymous said...

zggjrow xbleca [url=http://www.glouisvuittontaschenoutlet.info/]www.glouisvuittontaschenoutlet.info[/url] cvkaci [url=http://www.monclerjackennoutlets.info/]www.monclerjackennoutlets.info[/url] ebkkbb [url=http://sbac.org/ralphlaureneaby.aspx]polo ralph lauren[/url] jnzbke [url=http://www.deralphlaurensaleoutlet.info/]ralph lauren outlet[/url] otpwwa [url=http://www.longchampoutletsttaschen.info/]longchamp outlet[/url] pyhmhn [url=http://www.monclerjackennoutlets.info/]moncler jacken[/url] nxnkwh lpcefet

Anonymous said...

Yοur article provideѕ еstablished usеful to us.
It’s extremelу useful and you are οbνiously
very well-infoгmed in this area. Yοu possess opened our еyes to numerous
vіews on this pаrtіculаr mаtter tοgether with intrіguing and reliable content.


Feel frеe to visіt my webpagе :: Xanax

Anonymous said...

The Bowflex is often a major, cumbersome device that have to stay place
where ever it transpires for being assembled.


my web page - mouse click the up coming website page

Anonymous said...

http://www.achildsplace.org/banners/tramadolonline/#9639 buy tramadol ultram - buy tramadol online cheap

Anonymous said...

I genuinely haven't any justification not to get a exercise in because my elliptical is conveniently positioned by a Television so I'm able to
view a Tv clearly show, motion picture, as well as a new
music CD.

my web page ... additional reading

Anonymous said...

So will not make record price tag the end-all determination maker when selecting your new dumbbells.


Look at my weblog :: Read A lot more

Anonymous said...

Exercising in the home has many rewards, but furthermore, it requires
acquiring the ideal devices in your home setup.

Feel free to visit my webpage bowflex selecttech 552 adjustable dumbbells pair

Anonymous said...

On top rated with the numerous features with
the Elite there may be a CD-ROM, which requires you by way of physical exercise plans to generate by far the most within your house fitness center,
and to tailor an exercising system suiting your distinct requires and
system variety.

my web site: http://www.getfitnstrong.com/adjustable-dumbbells/free-weights-sale/">free

Anonymous said...

If you have plenty of used sports devices providers in your neighborhood you might want to seek advice from all of these to the
very best offer, however a lot of the time you are able to wager it is actually a good offer.Feel free to visit my webpage: bowflex adjustable dumbbells

Mateusz Domański said...

Jestem pod wrażeniem. Bardzo ciekawie napisany artykuł.